Π.Ε.Τ.Ε.Τ.

Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
  • rss
  • Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
    • Διοίκηση – Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.)
      • Περιφερειακό Τμ. Αττικής
      • Περιφερειακό Τμ. Β. Ελλάδας
    • Λειτουργία
      • Κανονισμός λειτουργίας
    • Ιστορικό
      • Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
      • Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
    • Επαγγελματικά δικαιώματα
    • Καταστατικό Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
    • Στόχοι
  • Δραστηριότητες
    • Επιστημονικές
      • 6ο Διεθνές συνέδριο Τεχνολογίας Τροφίμων 18-19 Μαρτίου 2017
    • Συνδικαλιστικές
  • Εργασία
    • Τεχνικές εκθέσεις&διαγράμματα ροής , μελέτες ασφάλειας τροφίμων.
    • Οδηγός Επαγγέλματος Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
    • Αγγελίες Εργασίας: Πως δημοσιεύονται
    • Δημόσιος Τομέας
    • Ιδιωτικός Τομέας
      • Αμοιβές Τεχ. Τρ. 2012-20..
      • Εκπαιδευτές
      • Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
      • Επιχειρηματίες
  • Μπες στο κύκλο….
    • Θέλω να γίνω μέλος της ΠΕΤΕΤ, τι πρέπει να κάνω?
    • Είμαι μέλος της ΠΕΤΕΤ και επιθυμώ να επανενεργοποιηθώ. Τι πρέπει να κάνω?
    • Μάθε ποιος είναι-Εκπαίδευση
      • Ευγενειάδης Γιώργος
    • Μάθε ποιος είναι-Βιοτεχνική&Βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
      • Λαζαρίδη Κορίνα-Μαραντίδου Σύλβια
    • Μάθε ποιος είναι-Δημόσιος τομεάς
      • Αλεξίου Ηλίας
    • Μάθε ποιος είναι- Πιστοποιήσεις
  • Βιβλιοθήκη
    • Α.Ε.Ι.
    • Νομοθεσία
    • Συνέδρια/Ημερίδες/Επιμόρφωση
    • Σ.Σ.Ε.
    • Διεθνή Έργα
    • Ελληνικοί Σύνδεσμοι
    • Διεθνείς Σύνδεσμοι
    • Διεθνή Δίκτυα
  • EN/FR/DE/IT/ES
    • English
      • Goals & Proffesional rights
      • Activities
    • Français
      • Οbjectifs & Droits Professionnels
    • Deutsch
      • Ziele & Berufliche Rechte
  • Φόρμα επικοινωνίας

Ομιλία προέδρου ΠΕΤΕΤ στα 2α Bakery & Pastry Awards από την BΟUSSIAS.

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 3 Φεβρουαρίου 2023 Εκτύπωση Εκτύπωση

Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων υποστήριξε τα βραβεία και συμμετείχε με τα μέλης της Ιωάννη Σμαρνάκη, Μιχάλη Ορεστίδη, Μυρτώ Τριάντη, Μαργαρίτα Τσάκων, Χρήστο Χουλιάρα, Διαμαντή Παπαπαναγή και Θεοφάνη Γεωργόπουλο, στην κριτική επιτροπή.Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου Ιωάννη Σμαρνάκη στην τελετή απονομής των βραβείων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι.

Α. Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία Bussias για την τιμή να μου προτείνει την προεδρία της κριτικής επιτροπής των σημαντικών βραβείων BAKERY & Pastry. Θα ευχαριστήσω προσωπικώς την κυρία Άννα Μαρία Παπίρη για την άψογη οργάνωση του διαγωνισμού και την εξαιρετική συνεργασίας μας.

Β. Ως εκπρόσωπος των επιστημόνων και τεχνολόγων τροφίμων είχα την ευκαιρία, σε συνεργασία με τον επιτελείο της BUSSIAS, να συγκροτήσουμε την κριτική επιτροπή των βραβείων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής , τα οποία με την υψηλή εξειδίκευση και το κύρος τους διασφάλισαν την αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων .

Η επιτροπή μας αποτελείται από:

*Ακαδημαϊκούς των πανεπιστημιακών σχολών Επιστήμης – τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής

*Διακεκριμένους παράγοντες και επαγγελματίες του τομέα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής & μαζικής εστίασης. 

Καθώς και

*Καταξιωμένα στελέχη της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων

Γ. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της βραδιάς όμως είναι οι  διαγωνιζόμενοι. Τους ευχαριστώ πολύ για την απόφαση τους να εκθέσουν προϊόντα και υπηρεσίες που αγαπούν και πιστεύουν, σε αυτόν τον στίβο ευγενούς άμιλλας που οργανώσαμε. Στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους ένα θεσμό, ο οποίος είχε στόχο την ανάδειξη καινοτομίας και δημιουργίας στον τομέα Αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής μέσω υγιούς ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Δ. Θα έλεγε κανείς ότι διεκπεραιώνουμε έναν ακόμη διαγωνισμό.

Εμείς όμως στοχεύουμε στην καλλιέργεια ευδόκιμου περιβάλλοντος, εναπόθεσης νέων σκέψεων και ιδεών.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που επιβάλουν την ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών και ποια τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την ανάδειξη των πρωτοπόρων και την επιβράβευση των αρίστων;

Ας δούμε πως διαμορφώνεται το διεθνές περιβάλλον τα τελευταία χρόνια .

Όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τις αρχές του 2020 κατέρρευσαν κυρίως

*λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

*της επακόλουθης διαταραχής των κανόνων παραγωγής και εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο,

*αλλά και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός των αντικειμενικών προβλημάτων, λόγω μειωμένης παραγωγής σιτηρών και ελαίων μια άνευ προηγουμένου έξαρση κερδοσκοπικών κινήσεων, εκτοξεύει τις τιμές βασικών για την διατροφή υλικών και ενέργειας και μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες.

 Αν για τον δυτικό κόσμο αυτό σημαίνει δυσχέρεια και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, για τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη οδηγεί σε πεινά και θάνατο.

Είναι προφανές ότι η αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου , σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, πρέπει να έχει ως κυρίαρχο στόχο την πρόσβαση των πολιτών,

*σε ασφαλή και επαρκή τρόφιμα,

*στην κατεύθυνση υγειών διατροφικών επιλογών,

*έμφαση στην παραγωγή προϊόντων κοντά στα τόπο διαβίωσης ,

*σε προσιτές τιμές και

*χαμηλό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Η βιοτεχνική αρτοποιία και ζαχαροπλαστική αλλά και η βιομηχανία  ,αντιμέτωπες με αυτές τις προκλήσεις καλούνται να καινοτομήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν την ύπαρξη τους και θέσουν γερές αναπτυξιακές βάσεις στο νεότευκτο ρευστό περιβάλλον.

Ας προσεγγίσουμε όμως την ορολογία…..

Η καινοτομία δεν ταυτίζεται με την εφεύρεση αλλά με τον νέο δημιουργικό συνδυασμό επιστημονικών γνώσεων και τεχνικών ,που οδηγούν σε νεοφανή προϊόντα, μεθόδους ή υπηρεσίες αλλά και τον πρωτότυπο συνδυασμό όλων των ανωτέρω.

Δεν είναι απαραίτητο να σηκώνεις πύραυλους για να καινοτομήσεις , το έχουν αναλάβει άλλοι λαοί πριν από εμάς.

Οι Έλληνες κυριαρχούσαν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου για χιλιάδες χρόνια λόγω της ικανότητας τους να καινοτομούν και να συναγωνίζονται με τους φίλους / ανταγωνίζονται με τους εχθρούς. Θα αποφύγω την ιστορική εμβάθυνση και θα επανέλθω στο σήμερα….

Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες , υπάρχουν

*πρώτες ύλες μοναδικές ,

*τεχνικές που συνδυάζουν με απίστευτο τρόπο παράδοση και τεχνολογία

*εξαιρετικά προϊόντα με δυνητική διεθνή εμβέλεια

*και αλλά και πρότυπα τρόπου ζωής, τα οποία η διατροφή πλημυρίζει και χαρακτηρίζει με ιδιαίτερο τρόπο.

Ας το κάνουμε όπως οι Ιταλοί………………………………όταν επισκευτείς την Ιταλία εκτός του πολιτισμικού σοκ από την απίστευτη ομορφιά ,παίρνεις μαζί σου διατροφικές μνήμες τις οποίες ψάχνεις μανιωδώς να βρεθείς στον τόπο σου.

Πίτσα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και προσούτο και πέστο βασιλικού είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμα και σε καλές τιμές.

Γιατί όχι το χωριάτικο ψωμί με την υψηλή του αναλογία σε αλεύρι από ελληνικό σκληρό σιτάρι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η σπανακόπιτα ή η σκοπελίτικη πίτα , το γιαννιώτικο, το τσουρέκι , το λυχναράκι Κρήτης, το τρίγωνο Πανοράματος ….αντιλαμβάνεστε ότι οι αναφορές είναι ενδεικτικές προκειμένου να σας δείξω ότι η καινοτομία δεν συνιστά επίσκεψη σε Ευρωπαϊκές εκθέσεις και αντιγραφή μπαγέτας , τσιαπάτας και κρεμ μπουλε αλλά η δημιουργική ανασύνθεση του τεράστιου διατροφικούς μας πλούτου, μπολιασμένου, γιατί όχι από ιδέες της Εσπερίας οι οποίες είναι πάντοτε χρήσιμες.

*το ελαιόλαδο ,η φέτα, το μέλι ξηροί καρποί ,βότανα ,φρούτα και λαχανικά μέσω δημιουργικής χρήσης τους και όχημα τον τουρισμού εξασφαλίζουμε πρεσβευτές προς όλον τον κόσμο.

Η παγκόσμια τάση, της μείωσης της περιεκτικότητας σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ενεργειακή αξία,  αποτελεί σημαντικό πεδίο αλλαγών στην διατροφή που βιώνουμε ήδη στις καθημερινές επιλογές.

Οι αυξανόμενη επίσης ζήτηση σε προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες, με στόχο την μείωση θερμίδων και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος κυρίως των ηλικιωμένων αλλά και επιλογές για ομάδες πληθυσμού με αλλεργίες ή δυσανεξίες αποτελούν ευκαιρίες προς αξιοποίηση.

Δεν είναι καινοτομία να προσαρμόσουμε σε αυτή την τάση τα προϊόντα μας;

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων προσφέρει τα εφόδια τα οποία ήδη αξιοποιεί η βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό.

Η χρήση νέων συσκευασιών φιλικών στο περιβάλλον ή αποφυγή εντελώς της συσκευασίας και η αξιοποίηση τεχνολογιών στις οποίες η συσκευασία να προειδοποιεί τον καταναλωτή για την κατάσταση του τροφίμου, είναι δυνατότητες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Κάθε κίνηση μας πρέπει να εδράζει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

            Οικονομία προς όφελος του πλανήτη και των πολιτών .

Μέθοδοι παραγωγής και επιλογές

* που βασίζονται σε διαδικασίες και σε συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον,

*εξοικονομούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικούς πόρους και

*είναι οικονομικά αποδοτικά, ασφαλή για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τους καταναλωτές

με κατεύθυνση την προστασία των επόμενων γενεών.

Μπορεί να γίνουν οι προκλήσεις ευκαιρίες;  ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΝΑΙ

Στον διαγωνισμό μας είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε ιδέες και τεχνικές που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα κλείνοντας να  προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους σε έναν δημιουργικό διάλογο ώστε να προκύψουν συνέργειες και νέες συνεργασίες ,προς επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Ας χτίσουμε μαζί ένα πακέτο Ελλάδας, μέσω χαρακτήρισαν Ελληνικών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Οι τεχνολόγοι τροφίμων μέλη της ΠΕΤΕΤ και εγώ προσωπικά θα είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ιωάννης Σμαρνάκης

Πρόεδρος

Κατηγορίες
Ειδήσεις

« Επαγελματικά δικαιώματα Επιστημόνων- Τεχνολόγων τροφίμων Ολοκληρώθηκε με μεγάλη προσέλευση η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της ΠΕΤΕΤ στην Αθήνα. »

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Συνεργάτες

Ad
https://www.youtube.com/watch?v=yPy8SdpzOM4&ab_channel=QACSLab
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Ειδήσεις
  • Εργασίες-Άρθρα
  • Σεμινάρια
  • Ειδήσεις
  • Εργασίες-Άρθρα
  • Σεμινάρια

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Εγγραφή μέλους Π.Ε.ΤΕ.Τ. στο Website

NEWSLETTER

Για να ενημερώνεστε αυτόματα κάθε φορά που προστίθεται κάτι στον ιστοχώρο της ΠΕΤΕΤ, εγγραφείτε στο Newsletter μας:

FORUM ΜΕΛΩΝ

Forum μελών Π.Ε.ΤΕ.Τ.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Διαφημιστείτε στην Π.Ε.ΤΕ.Τ.
powered by Wordpress Hosting by alt3rnet